Μια χημική ανάλυση των αρχαίων δοχείων που βρέθηκαν στην Κίνα δείχνει ότι περιέχουν κατάλοιπα κάνναβης, σύμφωνα με επιστήμονες σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου του 2019. Τα ξυλόγλυπτα με πέτρινες πέτρες προέρχονται από το νεκροταφείο Jirzankal στα οροπέδια της βορειοδυτικής Κίνας και χρονολογούνται περίπου 2.500 χρόνια. Θεωρείται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια τελετών ταφής και μπορεί να αντιπροσωπεύουν μερικές από τις πρώτες ενδείξεις τελετουργικού καπνίσματος ή καύσης κάνναβης.
Οι συγγραφείς εξήγαγαν οργανικό υλικό από τα ξύλινα θραύσματα και έκαψαν πέτρες και το ανέλυσαν με αέρια χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας. Αναφέρουν την παρουσία κανναβινόλης (CBN) στο εσωτερικό στρώμα που έχει σκουριές σε ένα από τα ξύλινα δοχεία. Το ψυχοδραστικό συστατικό στην κάνναβη είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η οποία αποσυντίθεται και οξειδώνεται σε CBN όταν εκτίθεται στον αέρα, γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.
Η κάνναβη χρησιμοποιήθηκε ως καλλιέργεια ελαιούχων σπόρων στην αρχαία Κίνα. Οι πρώιμες καλλιεργούμενες ποικιλίες μαριχουάνας και τα περισσότερα άγρια στελέχη έχουν χαμηλά επίπεδα THC και άλλων κανναβινοειδών, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Το υπόλειμμα που βρέθηκε στο νεκροταφείο Jirzankal μπορεί να προέρχεται από στελέχη κάνναβης με υψηλότερα επίπεδα THC. “Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η γνώση του καπνίσματος από την κάνναβη και συγκεκριμένων ποικιλιών THC του φυτού κάνναβης συγκαταλέγονταν στις πολιτιστικές παραδόσεις που επεκτείνονται στις διαδρομές μεταξοτυπίας”, λέει ο συντάκτης Robert Spengler σε συνέντευξη Τύπου στις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με το Science News.
“Οι μέθοδοι είναι πειστικές και τα δεδομένα είναι σαφή όσον αφορά την πρώιμη χρήση κάνναβης ως ψυχοτρόπου ουσίας”, δήλωσε ο Tengwen Long από το Πανεπιστήμιο του Nottingham που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η χρήση ναρκωτικών από κάνναβη μπορεί να έχει ξεκινήσει ακόμη και νωρίτερα σε περιοχές από τη Συρία στην Κίνα και νέες αναλυτικές τεχνικές όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στη μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσουν στην παροχή αποδείξεων. Ο Michael Frachetti του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις που δεν συμμετείχε στην εργασία λέει στην επιστήμη. “Αυτά τα στοιχεία είναι σπάνια λόγω του ότι υπάρχουν λίγες ευκαιρίες για μακροχρόνια διατήρηση των υπολειμμάτων δραστηριοτήτων που συνεπάγονται τη χρήση ναρκωτικών – η οποία είναι πολύ εφήμερη και δεν αφήνει αναγκαστικά πολλά στην αποτροπή των φυσικών αποδείξεων”, δήλωσε ο αναλυτής Nicole Ο Boivin του Ινστιτούτου Max Planck για την Επιστήμη της Ανθρωπιστικής Ιστορίας στο Newsweek.